0 Prekės - 0

Trūksta € 79 iki nemokamo pristatymo Lietuvoje

Viso : 0

  • Atsiėmimas parduotuvėje - Nemokamai!
    Vilniuje, Kalvarijų g. 206
  • DPD Pick up
    DPD Pick up - 1,99 EUR
    Atsiimkite paštomate
  • DPD kurjeris
    DPD kurjeris - 3,99 EUR
    Pristatymas nurodytu adresu

5 SVARBIAUSI VITAMINAI RAUMENŲ MASĖS AUGINIMUI BEI ATSISTATYMUI

5 SVARBIAUSI VITAMINAI RAUMENŲ MASĖS AUGINIMUI BEI ATSISTATYMUI

Vitaminai sportuojantiems ir jų įtaka Jūsų rezultatams. Kaip vitaminų trūkumas gali įtakoti Jūsų rezultatus sporto salėje? Apie tai sužinosite būtent šiame straipsnyje!

Kol važiuojate namo iš sporto salės, raumenų  augimas ir atsistatymas jau vyksta ląstelėse. Ląstelių sintezė ir audinių atkūrimas priklauso nuo vitaminų ir mineralų įvairovės. Nors šiuos vitaminus paprastai galime rasti bei surinkti iš subalansuotos mitybos, tačiau dažnai sunkumų kilnotojai patiria tam tikrų vitaminų trūkumą, kurie gali sutrukdyti jų raumenų masės auginimui bei atsistatymui. Sužinokite kaip tam tikri vitaminai gali paveikti bei pagerinti rezultatus sporto salėje.

1. Vitaminas A

Pasirodo, Vitaminas A - vienas iš pamirštų vitaminų. Jis gerai žinomas dėl savo teigiamo poveikio akių sveikatai, tačiau daugelis kitų šio vitamino naudų yra dažnai ignoruojamos. Atletams ir kultūristams, vitaminas A yra naudingas, nes jis padeda palaikyti baltymų sintezę, tai procesas, kuris yra labai svarbus raumeninės masės auginimui. Vitamino A lygis sumažėja, kai padidėja baltymų sintezė.

Jeigu jo vaidmuo raumenų masės auginime ir atstatyme yra nepakankamas, vitaminas A taip pat turi tiesioginį poveikį testosteronui - svarbiausiam raumenų auginimo hormonui mūsų organizme.  Viename tyrime 102 berniukams su uždelstu brendimu  buvo duodama papildomai vitamino A bei geležies. Tyrimo rezultatai parodė, jog jų organizmas pradėjo gaminti panašų kiekį testosterono kaip ir grupės, kuri vartojo sintetinį testosteroną. Tai parodė, kad vitamino A trūkumas gali turėti didelę įtaką sveikam testosterono gaminimui, bet kokio amžiaus vyrams.

Galiausiai, vitaminas A vaidina svarbų vaidmenį padedant stiprinti raumenis, skatina kaulų vystymąsį bei greičiau stimuliuoja jaunų ląstelių brendimą.

2. Vitaminas D

Vitaminas D yra tikriausiai vienas svarbiausių vitaminų, kai kalbame apie raumenų augimą ir atsistatymą.Vitaminas D yra unikalus tuo, kad kūnas turi sąlytį su tiesioginiais saulės spinduliai, kurie skatina jo gaminimą.  Mes visi žinome, kad vitaminas D yra svarbus norint išvengti ligų, tačiau daugumai žmonių jo trūksta. Bet kaip vitaminas D gali įtakoti raumenų masės augimą bei atsistatymą?

Vitaminas D yra pats svarbiausias iš visų vitaminų, kai kalbame apie testosterono gamybą! Keli moksliniai tyrimai įrodė, kad net vitaminas D gali padidinti sprogstamą jėgą treniruojantis pagal jėgos treniruočių programą lyginant su dalyviais, kurie gavo placebo. Vitaminas D vaidina svarbų vaidmenį baltymų sintezėje, kuri iš dalies yra testosterono gamybos pasekmė. Iš tiesų, atliktas tyrimas dėl vyrų su žemu testosteronu nustatė, kad papildomas su vitaminu  D padidino testosterono gamybą 20%.

Be jo poveikio testosterono ir raumenų masės augimui, vitaminas D gali sustiprinti kaulus. Vitaminas D veikia kartu su kalciu ir magniu, kurie yra būtini mineralai kaulų vystymuisi.

3. Vitaminas C

Vitaminas C yra vienas iš labiausiai žinomų vitaminų planetoje. Mes visi turėjome peršalimų ir visuomet gaudovome tokių patarimų kaip: „Įsitikinkite, kad padidinote suvartojamo vitamino C kiekį!“ Bet kokia tai nauda raumenų masės auginimui bei atsistatymui?

Na, visų pirma, vitaminas C yra stiprus antioksidantas, kuris apsaugo raumenų ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalo poveikio. Be to, jis veikia kaip pagalbininkas susidarant testosteronui ir kitiems anabaloniams hormonams. Nauda raumenims dar nesibaigia čia!

Vitaminas C taip pat padeda formuoti kolageną. Tai yra pagrindinė sudedamoji dalis, jungiamojo audinio. Vitaminas C tampa esminis elementas padedantis apsisaugoti nuo kaulų bei raumenų traumų. Stiprinant kolageną, sąnariai yra labiau pajėgūs atlaikyti sunkius svorius su mažesne galimybe patirti traumą.

Vieno tyrimo metu Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai nustatė, kad papildai su vitaminu C, prieš ir po treniruočių sumažino raumenų skausmą ir užkirto kelią glutationo oksidacijai, kas parodė, kad tai labai stiprus antioksidantas. Į tai labai svarbu atkreipti dėmėsį, nes uždelstas raumenų skausmas nėra pats maloniausias ir vitaminas C jį sumažina dirbdamas kaip antioksidantas ląstelėse.

4. Vitaminas E

Vitaminas E turi daug praktinių įrodymų. Daugelis žmonių žino jį kaip strijų ir odos problemų slopintoją, tačiau mažai žino, kokiomis savybėmis dar pasižymi šis vitaminas!

Geros naujienos atletams ir kultūristams! Vitaminas E yra taip pat labai stiprus antioksidantas, kuris veikia, siekiant apsaugoti ląstelių vientisumą organizme. Pratimai ir intensyvios treniruotės gamina laisvuosius radikalus mūsų organizme, kurie yra nuodingi produktai mūsų ląstelėms.

Kadangi šie laisvieji radikalai kaupiasi, organizmas tampa toksiškas, todėl tai veda link sutrikusios organizmo veiklos, raumenų augimo, atsistatymo bei imuninės sveikatos. Vitaminas E padeda apsaugoti organizmą nuo šių laisvųjų radikalų bei juos pašalinti. Galutinis rezultatas yra raumenų žalos sumažėjimas bei oksidacijos streso nuslopinimas.

5. B grupės vitaminai (B6, folio rūgštis ir B12)

Vitaminas B6, folio rūgštis ir B12 yra neabejotinai svarbiausi B grupės vitaminai, kai kalbame apie raumenų masės augimą bei atsistatymą! Abu vitaminai B6 ir B12 turi tiesioginį vaidmenį baltymų metabolizme. Iš tiesų, tyrimai parodė, kad kuo didesnis baltymų kiekis, tuo daugiau reikalauja vitamino B6, kad palaikyti padidėjusio baltymų suvartojimo medžiagų apykaitą.

Kitas įdomus faktas yra tai, kad vitaminas B6 reikalingas norint padėti geriau pasisavinti vitaminą B12. Kartu šie B grupės vitaminai yra labai svarbūs raudonųjų kraujo kūnelių ir imuninės sistemos ląstelių gamybai, kurios abi yra neįkainojamos raumenų augimui bei atsistatymui. Atsižvelgiant į folio rūgšties (Vitamino B9) kartu su vitaminais B6 ir B12 gali sumažinti homocisteino kiekį kraujyje ir pagerinti azoto oksido gamybą ir endotelio funkciją. Galutinis rezultatas yra, geresnė kraujotaka ir maistinių medžiagų pristatymas į dirbančius raumenis!

Nuoroda į originalų straipsnį: https://www.muscleandstrength.com/articles/5-most-important-vitamins-for-muscle-growth-recovery